Evenimente 2018

PROIECTELE UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA
PENTRU ANUL 2018

 

 

1. Premiul „Ion Creangă”, ediția a II-a, Piatra Neamț, 30 aprilie-1mai

2. Premiul „Lucian Blaga”, ediția a II-a, Alba Iulia, 8-9 mai

3. Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi“, Târgu-Jiu, 17-20 mai

4. Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2017, București, 28 mai
Sunt cele mai prestigioase distincţii literare româneşti care datează din perioada interbelică și se acordă anual, pe genuri literare, membrilor şi nemembrilor U.S.R., pentru volume apărute în anul precedent. Juriul alege din volumele apărute în anul precedent o listă de titluri (nominalizări pe genuri) care sunt supuse votului final. În ziua acordării premiilor, juriul se reunește și alege, prin vot secret, câștigătorul pentru fiecare categorie. Categoriile de premii sunt: Premiul Național, Premiul Cartea de poezie, Premiul Cartea de proză, Premiul Cartea de critică, eseu şi istorie literară, Premiul pentru dramaturgie, Premiul Cartea de traducere din literaturi străine, Premiul pentru literatura în limbi ale minorităților naționale (două premii), Premiul pentru literatură pentru copii și tineret, Premiul pentru debut, Premiul special.
Tot în cadrul Galei Premiilor U.S.R., se acordă Premiul „Mircea Ciobanu”, inițiat de domnul Eugen Negrici, Premiile ARIEL (Asociaţia Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare), ajunse la a VIII-a ediţie, pentru cea mai bună carte a anului, respectiv cea mai bună revistă a anului, precum și Premiul „Constantin Țoiu”, ediția I.

5. Zilele Revistei „Familia” – Oradea, 31 mai-1 iunie

6. Festivalul Naţional de Literatură „FestLit”, ediția a V-a, Cluj-Napoca, 2-4 iunie

Evenimentul reuneşte scriitori reprezentativi din cele 20 de Filiale ale U.S.R. Manifestarea va cuprinde o dezbatere pe tema Istorie și literatură.
Rondul de gală va avea loc în sala mare a Teatrului Național „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, în faţa unui public tânăr. Vor citi 20 de scriitori aleşi de Juriul FestLit dintr-o listă de nominalizări venite de la toate Filialele.
Autorii cărţilor nominalizate de Filiale pentru Marele Premiu al FestLit vor fi invitaţi ai Festivalului şi vor participa la o Paradă a nominalizaţilor în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”.
Desantul scriitoricesc va avea loc în 20 de şcoli, facultăţi, biblioteci. Se va decerna Marele Premiu FestLit.

7. Colocviul Național al Revistelor de Cultură, ediția a V-a, Arad, 22-23 iunie

La colocviu vor participa reviste literare editate sau girate de Uniunea Scriitorilor din România, alături de alte reviste importante din toată țara. Reprezentanții revistelor de cultură se adună la aceeaşi masă spre a discuta şi dezbate problemele cu care se confruntă presa culturală în era audiovizualului, a mijloacelor electronice de editare şi informare. Revistele de cultură vor fi reprezentate de redactori-şefi și redactori. Tema din acest an a colocviului este: „Revista literară – cu sau fără amprenta locală?“

8. Proiect pentru tineri: „Literatura tinerilor”, Neptun, septembrie

La Casa de Creație a U.S.R. de la Neptun sunt invitați, la propunerea Filialelor, 15-20 de tineri scriitori care n-au debutat în volum, la un maraton de lecturi din propria creație, iar un juriu prestigios acordă Premiul Maratonului. În zilele de desfășurare a programului, criticii literari susțin conferințe pe teme de poietică. De asemenea, au loc recitaluri ale unor poeți consacrați.

9. Festivalul de literatură „Două state, o literatură”, ediția a IV-a, Chişinău-Soroca, 28-30 septembrie

Acest Festival româno-român reuneşte pe unii dintre cei mai valoroși scriitori români de astăzi din ţară şi din Republica Moldova. Genericul „Două state – o literatură“, sub care se desfășoară Festivalul, subliniază unitatea literaturii române de pe cele două maluri ale Prutului și ajută la integrarea scriitorilor români de la Chișinău în literatura română.
Festivalul va cuprinde o serie de activități culturale, printre care: lecturi publice în fața elevilor și studenților din Chișinău, întâlniri, dezbateri literare și un maraton de poezie la Soroca.

10. Colocviul Naţional de Proză, ediția a VII-a, Alba Iulia, 5 - 7 octombrie

Manifestare tradiţională la care participă critici literari şi prozatori de valoare care pun în dezbatere teme de actualitate privind arta romanului românesc şi selectează la fiecare ediţie cele mai valoroase cărţi de proză. Criticii participanți votează cel mai bun roman românesc apărut de la precedenta ediție a colocviului.

11. „Scriitorul Anului”, ediția a III-a, Iași, 1 - 2 noiembrie

Un juriu format din nouă critici literari alege în fiecare lună, din noiembrie 2017 până în octombrie 2018, Scriitorul lunii. Criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii sunt: un scriitor care a publicat o carte de valoare; un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate.
Pe 2 noiembrie 2018, cei 12 scriitori aleși Scriitorul lunii vor fi invitați la Iași, participând la lecturi publice și întâlniri cu cititorii în instituții de învățământ din Iași. Într-o gală moderată de Nicolae Manolescu, se va decerna Premiul Scriitorul Anului.

12. Gala Poeziei Române Contemporane

Iași – 10-12 mai
Cluj – 1-4 iunie
București – 15 iunie
Chișinău – 30 septembrie (împreună cu Festivalul „Două state, o literatură”)
Craiova – 5 octombrie
Timișoara – 11 octombrie
Constanța – 10 noiembrie
Alba-Iulia – 30 noiembrie

Arhiva