In memoriam Marie-Jeanne Jutea

In Memoriam   08 Apr 2019

In memoriam Marie-Jeanne Jutea

 

A plecat dintre noi, după o lungă și grea suferință, prozatoarea și eseista Marie-Jeanne Jutea (Marie-Jeanne Ștefania Bădescu).

Născută la 19 aprilie 1958, în Beiuş, județul Bihor, a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1983).

A fost fondatoarea unei galerii de artă contemporană, Galleria 28, şi directoarea acesteia.

A frecventat, în timp, cenaclul „Pavel Dan” și cenaclul Asociației Scriitorilor din Timișoara și al revistei „Orizont”, cenaclul Asociației Scriitorilor din Cluj și al revistei „Tribuna”, „Cenaclul de Luni” al Centrului Universitar București.

A debutat publicistic în revista „Tribuna” (1980).

A colaborat la numeroase reviste literare, a publicat volumele de proză scurtă Podul talienilor (1997) și Saltimbancii (1998), precum și volumul de eseuri Însemne dintr-o galerie (1999). Este prezentă în antologiile Zona. Antologie de poeţi şi prozatori timişoreni din anii ’80–’90 și De-a Aglaja.

A fost distinsă cu Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara (1994), Premiul pentru proză al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, (1998) și Premiul pentru excelenţă culturală acordat de Compania Aviatică Austrian Airlines (2002).

Prin plecarea dintre noi a prozatoarei și eseistei Marie-Jeanne Jutea, comunitatea literară timișoreană suferă incomensurabila pierdere a unui om de mare suflet, scriitoare din prima linie a generației ’80, om de cultură atașat și dăruit în totalitate promovării și suținerii valorilor artistice autentice.

Arhiva