La Centenar – Gala Poeziei Române Contemporane, 2018 Runda I, Iași

Noutati   19 May 2018

La Centenar – Gala Poeziei Române Contemporane, 2018
Runda I, Iași

Așezată sub genericul La Centenar, Gala Poeziei Române Contemporane, manifestare culturală tradițională a Uniunii Scriitorilor, ajunsă la a VII-a ediție, are în acest an un format special, menit să marcheze Centenarul Marii Uniri. Astfel, în loc de un singur recital de poezie care se desfășura anual la Alba Iulia, de data aceasta se vor derula mai multe asemenea lecturi publice, în capitala țării, București, în capitala Marii Uniri, Alba Iulia, precum și în alte centre culturale importante, capitale ale provinciilor românești legate de actul Unirii. Seria de întâlniri cu publicul (care înseamnă, în fond, și o formă de unire simbolică, prin vocile unor poeți reprezentativi de astăzi, venind din întreg arealul românesc) s-a deschis la Iași, cu o primă gală, foarte reușită, care s-a petrecut vineri, 11 mai, într-o sală impunătoare, elegantă și primitoare, la Muzeul Unirii. E un loc emblematic, de o deosebită valoare istorică, aici a fost Reședința Domnească a lui Alexandru Ioan Cuza și tot aici a fost găzduit Regele Ferdinand, în refugiul la Iași, din timpul Primului Război Mondial. Au citit din lirica lor douăzeci de poeți, diverși ca formulă expresivă, dar completându-se într-un recital care a ținut trează atenția publicului mai bine de două ceasuri: Mircea Bârsilă, Emil Brumaru, Leo Butnaru, Gabriel Chifu, Grigore Chiper, Ion Cocora, Adi Cristi, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Ioan Moldovan, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie, Varujan Vosganian.
Actorul Emil Coșeru a recitat din poezia lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi și Mihai Ursachi, iar violoncelistul Filip Papa ne-a apropiat de muzica lui Johann Sebastian Bach.
Gala a fost moderată inspirat și atent de criticul literar Daniel Cristea-Enache, cel care a izbutit să-i pună în valoare pe toți poeții invitați, strângând piesele disparate într-un puzzle cu un desen convingător.
Doamna Aurica Ichim, directoarea Muzeului, ca gazdă ospitalieră a Galei, a prezentat câteva date prețioase privind istoria acestei instituții de cultură. De asemenea, se cuvine să fie menționate numele merituoșilor organizatori ieșeni ai acestui eveniment cultural, Cassian Maria Spiridon și Adi Cristi, secondați de Ana Partenie.
În fine, trebuie să precizăm regula participării poeților la Galele din acest an: s-a făcut un sondaj larg printre critici literari specializați în poezie și a rezultat o listă de circa o sută de nume; apoi, s-au trimis invitații primilor clasați; unii dintre poeți au acceptat invitația, alții n-au putut sau n-au dorit să ia parte la Gală. Desigur, în fiecare centru cultural unde vor avea loc Galele, vor fi prezenți, cu precădere, poeți originari din acel spațiu cultural.

31590518_1785655701456541_7337606687802523648_n_1_.jpg

32215346_1785656141456497_6183878596927422464_n_1_.jpg

Arhiva