Gala Scriitorii Anului, ediția a II-a

Noutati   08 Nov 2017

S-a încheiat, la Iași, ediția a II-a a Premiilor Scriitorii Anului, una dintre cele mai importante acțiuni culturale organizate de Uniunea Scriitorilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași (prin primarul Mihai Chirica) și Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ (prin directorul Adi Cristi).

Între 1-3 noiembrie 2017 au fost prezenți la Iași, alături de scriitorii nominalizați și de membrii juriului, membrii Comitetului Director al U.S.R. și președinți ai Filialelor U.S.R.
Sponsorii Galei Scriitorii Anului, ediția a II-a, au fost Ministerul Culturii și Identității Naționale, BRD – Société Générale, Palas Mall din Iași, Primăria Municipiului Iași și Casa de Cultură „Mihai Ursachi“.

Pe 1 și 2 noiembrie, scriitorii invitați s-au întâlnit cu elevi din colegiile ieșene (Colegiul Național „Costache Negruzzi“, Colegiul Național „Emil Racoviță“, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu“ și Colegiul Național „Mihail Sadoveanu“, Colegiul Economic 1 Administrativ și Colegiul Național „Mihai Eminescu“) și au dialogat cu studenții de la Universitatea Națională de Arte „G. Enescu“ și de la Universitatea „Al. I. Cuza“.

Pe 2 noiembrie, în Sala Chopin din complexul Palas Mall, a avut loc Gala Scriitorii Anului. Festivitatea a fost condusă de Mircea Mihăieș (președintele juriului, laureatul ediției precedente) și Adi Cristi. Președintele juriului a amintit câteva dintre criteriile evaluării. Scriitorul laureat trebuia să îndeplinească una din următoarele condiții: să fi publicat în anul în curs o carte de o valoare deosebită; să împlinească o vârstă semnificativă și să aibă o operă, recunoscută critic și public, apărută în anul în curs; să creeze un eveniment cultural de anvergură și ținută națională; să conducă o instituție culturală cu o activitate remarcabilă; să se bucure de recunoaștere în străinătate.

Juriul, alcătuit din Mircea Mihăieș, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Nicolae Oprea, Alex Ștefănescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir, a nominalizat, timp de 12 luni, nume semnificative ale literaturii și culturii române contemporane, fiecare dintre cei nominalizați devenind Scriitorul lunii: Varujan Vosganian, Al. Cistelecan, Gellu Dorian, Mihaela Miroiu, Gabriel Chifu, Andrei Cornea, Bogdan-Alexandru Stănescu, Eugen Suciu, Andrei Pleșu, Niculae Gheran, Adrian G. Romila, Mihai Șora. Dintre aceştia, juriul l-a desemnat la Iaşi, după deliberări și prin vot secret, pe câştigătorul Premiului Scriitorul Anului.

Premiul Scriitorul Anului i-a revenit lui Gabriel Chifu, pentru romanul Ploaia de trei sute de zile (Editura Cartea Românească). Laureatul a declarat că acceptă simbolic premiul, sub forma diplomei, dar refuză pecuniar suma aferentă lui (30.000 lei), pe care o donează revistei „România literară“, pentru ca în 2018, anul celebrării Marii Uniri, revista să scoată un supliment lunar, dedicat acestui eveniment, și să angajeze un tânăr scriitor ca redactor al acestei publicații.

Ion Caramitru, prin cele trei recitaluri cu care a punctat desfășurarea Galei Scriitorii Anului, onorată de participarea Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, a ridicat atmosfera întâlnirii la un prag de emoție pe măsura înaltei mize a întrunirii.

gabriel_chifu.jpg

Arhiva