Un tur de forță

Noutati   19 Oct 2017

În perioada 6-11 octombrie 2017, Uniunea Scriitorilor din România a desfășurat trei proiecte culturale de anvergură. Turul de forță a început la Oradea unde, în cadrul Zilelor Revistei „Familia“, organizate, ca în fiecare an, de Ioan Moldovan și Traian Ștef, redacția României literare a participat la o întâlnire cu publicul orădean, în Sala Mare a Primăriei. Au prezentat revista Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Sorin Lavric, Simona Vasilache, Daniel Cristea-Enache și au intervenit, în calitate de colaboratori, Adrian Popescu, Călin Vlasie, Ioan Moldovan și Adrian Alui Gheorghe. Gabriel Chifu a punctat importanța revistei în peisajul cultural actual și a subliniat punctele ei forte – prestigiul lui Nicolae Manolescu (din păcate absent de la această întâlnire) și echipa critică redutabilă formată în jurul lui. Răzvan Voncu a precizat că România literară este o revistă cu acoperire națională, având colaboratori marcanți din toate centrele culturale ale țării. Simona Vasilache a insistat asupra spiritului colegial în care se face revista, dar și asupra filtrului ei critic, într-o cultură în care fiecare și-ar dori recunoaștere și premii, iar Sorin Lavric a îndemnat publicul, format din mulți tineri, să-și cultive, prin lectură, limbajul. Daniel Cristea-Enache a evocat legăturile sale de familie cu România literară, făcând un frumos arc peste timp. Călin Vlasie a subliniat importanța revistei în susținerea generației ’80, iar Adrian Alui Gheorghe a vorbit despre importanța ei actuală. Întâlnirea, moderată de gazda Ioan Moldovan, a continuat cu lansarea, de către criticii revistei, a romanului lui Gabriel Chifu, Ploaia de trei sute de zile, recent apărut la Editura Cartea Românească.

*

Al doilea proiect este deja tradiționalul Festival Național de Literatură (FestLit), ajuns la a patra ediție și desfășurat între 8 și 10 octombrie la Cluj-Napoca, prin colaborarea Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România cu autoritățile locale. Festivalul, cu o formulă dinamică, nerepetată de la un an la altul, a debutat, în după-amiaza zilei de 8 octombrie, la Casa de Cultură a Studenților, cu un Rond de Gală al scriitorilor participanți unde, pentru prima dată, au fost invitați să citească și prozatorii, nu doar poeții. După introducerea muzicală asigurată de trupa Jump Jazz Band, sub conducerea muzicală a lui Ștefan Vannai, Daniel Cristea-Enache a moderat evenimentul. În deschidere, au adresat câteva cuvinte de salut Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“, Vasile George Dâncu, director al Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), partener tradițional al FestLit Cluj. Au citit poeme sau fragmente de roman scriitorii Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Gabriel Chifu, Dumitru Chioaru, Gellu Dorian, Florina Ilis, Márton Evelin, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Mircea Stâncel, Eugen Suciu, Ioan Radu Văcărescu. A existat o invitată-surpriză, o foarte tânără poetă, Iulia Iacob, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Mihai Eminescu“.

A doua zi, de la ora 10, la sediul Filialei organizatoare, criticii literari au participat la dezbaterea cu tema Critica literară și viitorul literaturii, moderată de Irina Petraș. Au avut intervenții Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Simona Vasilache, Mihai Zamfir, Dan Cristea, Sorin Lavric, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Vasile Spiridon, Radu Voinescu și Ion Pop. S-au lansat Caietele ediției precedente, Literatura română – începuturi, respectiv Literatură și feminitate. A doua parte a zilei a fost consacrată festivității de premiere din cadrul FestLit 2017, cu o paradă a nominalizaților, prezentată de Răzvan Voncu, unde scriitorii propuși de Filiale pentru a candida la Marele Premiu FestLit 2017 s-au prezentat pe scurt sau au citit un fragment din opera lor. Nominalizații, în ordine alfabetică, au fost: Diana Adamek, Mircea Bostan, Gabriel Chifu, Dumitru Chioaru, Adi Cristi, Ioan Vintilă Fintiș, Niculae Gheran, Marin Ioniță, Márton Evelin, Mircea Mihăieș, Angelo Mitchievici, Cristian Pavel, Victor Gh. Stan, Ioan Stanomir, Mircea Stâncel, Eugen Suciu. Gabriel Chifu și Mircea Mihăieș au anunțat că se recuză, cărțile lor ieșind din competiție. Irina Petraș a anunțat, într-o completare ad-hoc la regulamentul FestLit, că Marele Premiu, asemenea Nobelului, se acordă o singură dată.

Astfel, juriul format din Irina Petraș – președinte, Gabriel Coșoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ion Pop, Vasile Spiridon și Mihai Zamfir l-a desemnat drept laureat pe Niculae Gheran, pentru Rebreniana, dar și pentru întreaga sa operă de editor.

Dimineața de marți, 10 octombrie, a fost dedicată desantului scriitoricesc, în universitățile și liceele Clujului. La Colegiul Studențesc de Performanță Academică au avut loc Întâlnirile revistei România literară (cu Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Sorin Lavric, Simona Vasilache, Daniel Cristea-Enache, Angelo Mitchievici, Mihai Zamfir), moderate de Irina Petraș și Ilie Rad. Au avut loc întâlniri ale celor peste 70 de scriitori participanți la proiect cu sute de tineri cititori clujeni la Departamentul de Jurnalism al UBB, Colegiile/Liceele „G. Barițiu“, „N. Bălcescu“, „Lucian Blaga“, „G. Coșbuc“, „M. Eminescu“, „Avram Iancu“, „Romulus Ladea“, „Gh. Lazăr“, „Tiberiu Popoviciu“, „Emil Racoviță“, „Gh. Șincai“, la Seminarul Teologic Ortodox și la Biblioteca Județeană „Octavian Goga“.
La FestLit au mai participat, ca invitați, scriitorii Ana Blandiana, Aurel Maria Baros, Ioana Diaconescu, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasile Szabo, Traian Ștef, Petre

Tănăsoaica, Laurențiu Ciprian Tudor, Radu Voinescu, alături de membri ai Filialei Cluj a U.S.R. (Elena Abrudan, Horia Bădescu, Hanna Bota, Florica Bud, Doina Cetea, Minerva Chira, Ion Cocora, Eugen Cojocaru, Ion Cristofor, Rodica Frențiu, Mihaela Gligor, Vasile Igna, Florina Ilis, Laszlo Alexandru, Rodica Marian, Victor Constantin Măruțoiu, Ștefan Melancu, Virgil Mihaiu, Andrei Moldovan, Mihaela Mudure, Marcel Mureșeanu, Eugeniu Nistor, Olimpiu Nușfelean, Maria Pal, Iuliu Pârvu, Ovidiu Pecican, Marta Petreu, Laura Poantă, Lucia Sav, Virgil Stanciu, Viorel Tăutan, Ioana Ileana Ștețco, George Vulturescu).

*

Al treilea eveniment organizat de USR în această perioadă a încheiat Anul Maiorescu, deschis de editorialul lui Nicolae Manolescu în penultimul număr al României literare din 2016, dedicat fondatorului Junimii, la 100 de ani de la moarte. Anul omagial s-a încheiat, la Universitatea de Vest din Timișoara, printr-un colocviu organizat împreună cu Uniunea Scriitorilor, moderat de Cornel Ungureanu și Mircea Mihăieș, cu titlul de Învățăturile lui Titu Maiorescu, Magister Artis, pentru urmașii săi din epoca Facebook. În fața unei aule cu peste 600 de studenți și elevi de la liceele din Timișoara, după ce Gabriel Chifu a adresat cuvântul de salut din partea conducerii U.S.R., iar Răzvan Voncu a citit mesajul lui Nicolae Manolescu, au susținut comunicări Gabriel Coșoveanu, Daniel Cristea-Enache, Sorin Lavric, Adrian Lesenciuc, Angelo Mitchievici, Vasile Petrică, Vasile Popovici, Ion Simuț, Vasile Spiridon, Simona Vasilache, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir. A fost un moment de referință, nu doar pentru exegeza maioresciană, ci și pentru ceea ce mai înseamnă astăzi spirit critic, valori culturale și direcție în literatură. O lecție pe care numeroșii tineri prezenți de bună-seamă că n-o vor uita.

Prin acest tur de forță, Uniunea Scriitorilor din România și-a continuat cu succes seria de proiecte în țară, generând tradiții și puncte de reper pe harta noastră culturală.

Arhiva