Turnirul de poezie “Cununa de lauri de la Tomis”, Neptun, 7-10 iulie 2016

EVENIMENTE 2016   06 Mar 2017

În perioada 7-10 iulie, la Neptun şi Mangalia, a avut loc a şasea ediţie a Turnirului de Poezie.

De data aceasta, într-un format extins al reuniunii poetice, s-au confruntat poeţi din nouă filiale ale USR, care au alcătuit patru echipe. 

Prima echipă, care câştigase precedentul concurs, din 2015, de la Balcic, a fost compusă din reprezentanţ ii Filialei Chişinău: Leo Butnaru, Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Irina Nechit şi Nicolae Popa; echipa a doua i-a avut în componenţă pe reprezentanţii Filialelor Sibiu şi Piteşti: Ioan Barb, Mircea Bârsilă, Liviu Capşa, Virgil Diaconu, Emil Cătălin Neghină şi Ioan Radu Văcărescu; o altă echipă a fost alcătuită din poeţi reprezentând Filialele Alba-Hunedoara, Târgu Mureş şi Braşov: Nicolae Crepcia, Adrian Lesenciuc, Viorel Mureşan, Olimpiu Nuşfelean, Laurenţiu-Ciprian Tudor, Igor Ursenco; în fine, s-au prezentat în concurs poeţi din Filialele Sud-Est, Dobrogea şi Bacău: Ruxandra Anton, Silvia Bitere, Emilia Dabu, Ion Tudor Iovian, Nicolae Pogonaru şi Sorin Roşca. Juriul, care a avut responsabilitatea să aleagă poeţii care rămân în concurs, prin acordarea de note (de la 1 la 10) pentru fiecare recital poetic, a fost format din Nicolae Manolescu (preşedinte), Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Adrian Popescu, Traian Ştef şi Alex Ştefănescu. După primul tur de lecturi, desfăşurat în sala de consiliu a Casei Scriitorilor de la Neptun, un loc de un farmec aparte, de care se leagă atâtea evenimente culturale importante, organizate de USR de-a lungul vremii, au fost selectaţi, în ordinea punctajului obţinut, 12 poeţi: Mircea Bârsilă, Leo Butnaru, Liviu Capşa, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Ion Tudor Iovian, Viorel Mureşan, Irina Nechit, Olimpiu Nuşfelean, Nicolae Pogonaru, Laurenţiu Ciprian Tudor şi Ioan Radu Văcărescu. Reamintim că, potrivit regulamentului, poeziile prezentate nu trebuie să fi apărut în volum, în caz contrar juriul putând să depuncteze poetul respectiv.

După turul al doilea de lecturi au ajuns în finală Mircea Bârsilă, Leo Butnaru şi Ion Tudor Iovian. În sfârşit, s-a derulat ultima rundă de recitaluri, prin care s-au stabilit câştigătorii, ex aequo, ai Cununii de Lauri de la Tomis: Leo Butnaru şi Mircea Bârsilă. Echipa câştigătoare, cea care rămâne în concurs pentru ediţia de anul viitor, este echipa Filialelor Sibiu şi Piteşti: Ioan Barb, Mircea Bârsilă, Liviu Capşa, Virgil Diaconu, Emil Cătălin Neghină şi Ioan Radu Văcărescu. Prin votul tuturor participanţilor la lecturile de poezie s-a acordat şi un Premiu de Popularitate. Acesta a revenit lui Ioan Radu Văcărescu.

Manifestarea a mai cuprins un tur al Mangaliei şi o întâlnire cu publicul în primitoarea sală de conferinţe a Hotelului Rio din Jupiter, unde au susţinut scurte pledoarii pentru poezie criticii literari Nicolae Manolescu şi Alex Ştefănescu şi au citit din lirica lor câţiva laureaţi ai ediţiilor precedente, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Arcadie Suceveanu, dar şi finaliştii şi laureaţii din acest an, Ion Tudor Iovian, Ioan Radu Văcărescu, Mircea Bârsilă şi Leo Butnaru. A fost o ediţie reuşită a Turnirului, atât prin calitatea competitorilor, cât şi prin atmosfera colegială plăcută şi organizarea impecabilă. Turnirul de Poezie, proiectul iniţiat de USR, şi-a atins şi de data aceasta obiectivele propuse de la început, şi anume: o măsurare a creativităţii la zi, dar şi o stimulare a competitivităţii poeţilor români de astăzi, o testare a gradului în care poezia rostită trece puntea spre public şi, de asemenea, o prezenţă a poeţilor români în spaţii culturale româneşti şi europene de mare tradiţie. Acest eveniment a fost organizat de către USR, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia. 

3_turnirul.jpg

Arhiva