FestLit, Festivalul Naţional de Literatură, Cluj-Napoca, 2-4 octombrie 2016

EVENIMENTE 2016   06 Mar 2017

Între 2 şi 4 octombrie s-a desfăşurat, la Cluj-Napoca, ediţia 2016 a Festivalului Naţional de Literatură, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Deschiderea, de înaltă ţinută, a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale, primarul Emil Boc şi vicepremierul Vasile Dâncu (membru, de altfel, al Filialei USR Cluj), care şi-au exprimat sprijinul faţă de iniţiativele culturale de anvergură. Irina Petraş, gazdă şi factotum al Festivalului, l-a invitat pe Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, să deschidă a treia ediţie. Acesta a subliniat dificultăţile organizatorice, dar şi necesitatea de a construi o tradiţie a acestui gen de manifestări. Academicienii Ioan-Aurel Pop şi Radu Munteanu au vorbit despre identitatea naţională şi despre rolul limbii române în cultură, iar Horia Bădescu a recitat imnul tradiţional al Festivalului, E toamnă nebun de frumoasă la Cluj. Editorul Vasile George Dâncu a avut o intervenţie legată de Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. După cuvântul de bun-venit din partea conducerii Muzeului de Artă, microfonul le-a revenit poeţilor invitaţi, care au citit din creaţia proprie. Ana Blandiana, Robert Şerban, Ion Horea, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Ion Pop, Horia Bădescu, Adrian Popescu, Ion Mureşan, Ioana Diaconescu şi Gellu Dorian au participat la Rondul de Gală. 

După-amiaza primei zile de Festival a fost dedicată poeziilor de dragoste, citite de poeţi şi critici (sic!) din cele 20 de filiale ale USR, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. Lectura publică, prelungită până seara, a fost prefaţată de un program muzical Din muzica străbunilor noştri (muzică veche din România, sec. XVII-XVIII), oferit de Ansamblul Flauto Dolce, format din Zoltan Majo (director artistic, flaute drepte), Maria Szabo (flaute drepte), Noemi Miklos (clavecin) şi Mihaela Maxim (soprană).

Cea de-a doua zi a Festivalului a început, la sediul Filialei Cluj a USR, cu un simpozion dedicat literaturii române vechi. Deschisă şi moderată de Nicolae Manolescu, sesiunea a fost o incitantă călătorie în straturile de adâncime ale culturii. Vorbitorii, de la Eugen Negrici şi Răzvan Voncu la Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Adrian Lesenciuc şi Rodica Frenţiu inventariind problemele apropierii, în liceu şi în facultate, de textele de început ale literaturii şi descoperind, deopotrivă, incredibile valenţe estetice ale vechilor cronici şi scrieri religioase. Participanţii la simpozion au putut admira şi două expoziţii, una de pasteluri, a Marianei Bojan (Nud), cealaltă inspirată de poezia lui Bacovia, a Irinei Petraş, din care şi-au putut alege tablouri care le-au fost oferite în dar. A doua temă a Festivalului a fost Feminitate şi literatură, marcată, la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, prin comunicări susţinute de Gabriela Adameşteanu, Ioana Diaconescu, Simona Vasilache, Michaela Mudure, Ruxandra Cesereanu, Oana Pughineanu, Anca Haţieganu, într-o întâlnire moderată de Corin Braga, decanul facultăţii şi premiant al Festlit 2015.

În seara de 3 octombrie a avut loc ceremonia de premiere a laureatului FestLit 2016, selectat de juriul Festivalului (Gabriel Coşoveanu, Dan Cristea – preşedinte, Daniel Cristea- Enache, Irina Petraş, Eugen Negrici şi Răzvan Voncu) din lista de nominalizări propuse de cele 20 de filiale. Marele Premiu i-a revenit poetei Ana Blandiana, pentru volumul Orologiul fără ore. 

Ultima zi de Festival a adus scriitorii aproape de publicul tânăr din Cluj- Napoca, prin desanturi la Departamentul de Jurnalism al UBB şi la liceele reprezentative ale Clujului: Bariţiu, Coşbuc, Eminescu, Bălcescu, Avram Iancu, Romulus Ladea, Gh. Lazăr, Emil Racoviţă, Gh. Şincai, Seminarul Teologic Ortodox şi la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”. O prezenţă, aşadar, cu neputinţă de ignorat în cetate. Scriitorii invitaţi la FestLit 2016 au participat şi la Marşul lecturii, un eveniment din cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. Lansările de carte, ale unor volume recente semnate de Traian Dobrinescu şi Răzvan Voncu, au completat programul extrem de dens al FestLit-ului. 

Încă o ediţie de referinţă, pentru care Filiala Cluj a USR şi preşedinta ei, Irina Petraş, merită toate felicitările. 

6_festlit.JPG

Arhiva