In memoriam Florin Șlapac

In Memoriam   10 Jun 2014



  A încetat din viață la Constanța scriitorul Florin Șlapac, prozator, poet, traducător.

  S-a născut la 13 martie 1952 și a închis ochii cu o zi înainte de a împlini 62 de ani. A absolvit secția de engleză a Universității din Iași în 1974. A debutat editorial cu romanul Matei și Eva, în anul 1985.

  A publicat următoarele volume: Jucăria, roman, în 1989, Centrul schimbător al atenției, povestiri, 1990, La inima fermecată, roman, în 1995, Salonul refuzaților, proză scurtă, 1998, Zăpodie, poem, 1999, Fără pereche, roman, 2000.

  Florin Șlapac este autorul unei serii impresionante de traduceri, printre care: Sub vulcan de Malcolm Lowry, Fereastra de la etaj și Femeia din Lac de Raymond Chandler, Curenții spațiului de Isaac Asimov, Amantul spaniol de J. Troloppe, Ultimul țărm de Nevil Shute, Ultimul împărat de Edward Behr, Femei de Charles Bukowski, Vrăjitorul de Tim O’Brien.

  Florin Șlapac este și autorul unor manuale de limba engleză. A fost antologat în mai multe culegeri de texte, începând cu un Caiet de poezie, în 1974 și terminând cu Concert la patru mâini, în 2005.

  A primit mai multe premii, printre care Premiul revistei „Tribuna” pentru proză, Premiul Filialei Dobrogea a USR. Decorat, în 2004, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler pentru activitatea literară.

  A colaborat la cele mai importante reviste literare din țară, România literară, Orizont, Familia, Luceafărul, Contrapunct, Contrafort, Tomis, Observator cultural, Convorbiri literare. A fost creat și condus, la Constanța, revista Amphion.

  Prin dispariția lui Florin Șlapac, literatura română suferă o grea pierdere.

Arhiva